Čitaj mi!

RTS Lab: Čitam, dakle postojim

Istraživanja pokazuju da prosečni stanovnik Srbije čita šest minuta dnevno. Koliko nam danas znači pisana i izgovorena reč?

Čitajući razvijamo kognitivne, socijalne, psihološke i profesionalne veštine. Sposobnost da svoje iskustvo oblikujemo rečima gradi se čitalačkim iskustvom.

Da li sopstvenu stvarnost gradimo rečima i da li se od čitanja raste, na ova pitanja odgovara nam Jovana Papan, pisac i urednik sajta Detinjarije.

Probuditi znatiželju kod dece ključna je stvar u negovanju ljubavi prema pisanoj reči, kaže pisac Stefan Tićmi, za koga kažu da je najbolji difovac među pesnicima i najbolji pesnik među difovcima. Njegova knjiga "Ja sam Akiko" svrstana je među 200 najboljih dečjih knjiga na svetu.

Šta o čitanju kaže nauka, čućemo od neurologa dr Aleksandra Ristića. Saznaćete i zbog čega jedna noć u bibliteci maturantima Trinaeste beogradske gimnazije ostaje u najlepšem sećanju i kako mali Beograđanin Strahinja Arsić nekad pročita i tri knjige za dva dana.

Da li je školska lektira obaveza ili zadovoljstvo, šta kažu osnovci i srednjoškolci? Kako obrazovni sistem prati potrebe društva i epohe verovatno najbolje oslikava odabir obavezne lektire. O tome govorimo sa profesorom Aleksandrom Jerkovom.

Emisiju su pripremili i vodili Viktor Manević i Vukašin Janjić.

Urednice emisije su Mirjana Nikolić i Marija Cvijić.