Čitaj mi!

RTS Lab: Naučna diplomatija

Povodom 29. maja, Dana srpske diplomatije, RTS Lab govori o naučnoj diplomatiji koja je formirana kroz transformaciju diplomatske prakse. O potrebi sveta za oblašću koja je formirana pod okriljem termina naučna diplomatija za RTS Lab govorio je prof. dr Darko Tanasković, filolog, orijentalista, prevodilac, pisac i diplomata.

Začeci srpske diplomatije sežu u srednjovekovnu Srbiju. Kroz istoriju, našu diplomatiju obeležili su prota Mateja Nenadović, Dimitrije Davidović, Ilija Garašanin, potom Branislav Nušić, Dučić i Rakić, Crnjanski i Andrić, Mihajlo Pupin i Slobodan Jovanović. Međutim, ako proširimo polje njenog delovanja, diplomatija prevazilazi veštinu pregovaranja i sofisticiranu politiku, pa su svojevrsne diplomate i poslenici kulture, umetnici, sportisti i naučnici.

Pioniri u razvoju naučne diplomatije bili su Švajcarci, a upravo je Švajcarska prepoznala i podržala istraživački rad srpskog naučnika Vladimira Cmiljanovića, jednog od naših naučnih diplomata. Razgovarali smo i sa autorima prve knjige koja se bavi naučnom diplomatijom.

Ove godine obeležava se 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana, ugostili smo japanologa Dragana Milenkovića, dugogodišnjeg dopisnika Tanjuga iz Japana. Videćete i Anastasiju Peković, prvu Srpkinju na japanskoj vazduhoplovnoj akademiji.

Emisiju je vodio Lazar Janović, urednik je Milena Vujović.