Nauka 50: Nuklearka

Zbog čega su obični ljudi i dalje zastrašeni nuklearnim elektranama, uprkos stručnim mišljenjima? Nasuprot povremenim lošim vestima, maltene sve velike zemlje ponovo grade nuklearke. Zašto? Kako trajno zbrinuti tone radioaktivnog otpada i postoji li pouzdan postupak? Kada se očekuju potpuno bezbedni reaktori koji isključuju svaku ljudsku grešku, čak i posledice nepredvidivih prirodnih stihija?

Jedna od najcenjenijih Srpkinja današnjice, prof. dr Jasmina Vujić, je naučnik i stručnjak svetskog glasa u oblastima nuklearne fizike, analize i dizajna nuklearnih reaktora najnovije generacije, primene zračenja u medicini i industriji, kao i u oblasti nuklearne sigurnosti.
Prof. dr Jasmina Vujić je prva žena dekan katedre za nuklearni inženjering na jednom od deset najboljih i najcenjenijih fakulteta u Americi, na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju. Nakon dekanske pozicije, ostala je redovan profesor na fakultetu dok je ujedno radila na osnivanju Centra za nuklarna istraživanja, čiji je i direktor. Potpredsednik je Tesla memorijalnog udruženja u Njujorku. Nekadašnji je naučni saradnik Instituta za nuklearne nauke Vinča.