Čitaj mi!

RTS Lab: Zapisi o vrednom

Ako se bogatstvo jedne zemlje ogleda u jedinstvenosti njenih predela i raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta – onda je Srbija veoma bogata. U današnjoj emisiji predstavićemo neke od bisera prirode i otkriti u čemu je njihova jedinstvenost.

Republika Srbija nominovala je šume naša tri nacionalna parka za prestižnu UNESKO listu svetske prirodne baštine u okviru projekta „Drevne i netaknute bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope". Tim povodom gošća RTS Laba je dr Dragana Ostojić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Vodimo vas u Univerzitetsku biblioteku „Svetozar Marković" u čijem se Fondu retkosti čuvaju unikatne mape i atlasi.

Videćete priču o karejskom čokotu, lozi koja je rasla na Svetoj gori ispred same kelije posvećene rođenju Presvete Bogorodice. Otkrio ju je naš profesor sa Poljoprivrednog fakulteta, dr Nebojša Marković.

U centru srpske prestonice raste vinova loza koja spada među najstarije u Evropi i čuva uspomenu na dobre ljude i znamentite ličnosti Beograda.

Običaj farbanja jaja za Vaskrs inspirisao nas je da istražimo karakteristike prirodnih i veštačkih farbi. Da li će jaje „primiti" boju, od čega zavisi njen intenzitet i homogenost, saznajte u novom izdanju RTS Laba.

Emisiju je pripemila i vodila Jovana Tabaković.

Urednik emisije je Mirjana Nikolić.