Eko-karavan: Muzej hleba

Slobodan Jeremić Jeremija je umetnik, slikar i vlasnik prvog privatnog muzeja u Srbiji, koji se nalazi u Pećincima. Prve predmete nabavio je 1974. godine. Od tada, pa do danas, obišao je oko 750 srpskih sela, istraživao, sakupljao… „Hleb prati čoveka od rođenja do smrti. Od pogače kojom se novorođenče dočekuje na ovom svetu, do pogače koja se mesi za preseljenje u onaj drugi život", kaže Slobodan Jeremić.

„Izgled hleba nije se menjao još od paganskih vremena. Hrišćanstvo je samo utisnulo simbole na već postojeće oblike - pečat ili slovo", kazuje Jeremija. Više od tri milijarde ljudi na našoj planeti svakodnevno jede neku od više stotina vrsta hleba. Otuda i ovaj muzej podignut u slavu nasušne hrane.

Sakupio je Jeremija 96 obrednih hlebova: božićnih, vaskršnjih, slavskih, svadbenih, zadušnih... Stari Egipćani su pre 6.000 godina bili prvi nama poznati majstori u pravljenju ove namirnice. Pretpostavlja se da je prvi hleb bio sirov, tvrd, gorak, tamne boje i težak za jelo, ali je bio značajan za čovekovo preživljavanje.