Čitaj mi!

Superheroji medijske pismenosti - Medijska pismenost 1-18

U Milevinu radionicu za popravku digitalnih čudesa, svakodnevno posle škole dolaze pomalo naivan i smotan, ali prostodušan Jovan i njegova drugarica, tinejdžerka modernog oblačenja, srdačna i bistra Jovana.

Jovan je žrtva svoje medijske nepismenosti. Mileva mu, uz pomoć svog pouzdanog robota Radenka priređuje pravu medijsku prevaru, sličnu onoj koju je čuveni reditelj Orson Vels, 1938. godine priredio slušaocima radio talasa. Posle Milevinih, Jovaninih i Radenkovih objašnjenja, iako emotivno uzdrman, Jovan dobro razume značenje pojma i važnost sticanja veštine medijske pismenosti. Uz sve to, Jovan je prinuđen da čuje i zdravorazumske savete svoje babe i njene mudre prijateljice kako da ne ostane "digitalni magarac". Ali, osim Jovana, i drugi tinejdžeri odgovaraju na njihova brojna pitanja o tome šta su mediji, koju vrstu medija koriste, da li se i koliko kritički odnose prema sadržajima koje primaju, a koliko su odgovorni za one sadržaje koji sami šalju i dele.

TV serija "Superheroji medijske pismenosti" namenjena je deci i mladima, ali i opštoj populaciji. Dakle, i digitalnim urođenicima kao i digitalnim doseljenicima.

Mileva - Borka Tomović
Jovana - Dorotea Đanetaki
Jovan - Luka Pešić
Urednica serije: Jelena Micić
Scenarista i reditelj: Ilija Gajica