Eyot - Koncert za prirodu

Niški džez sastav Ejot obeležio je deceniju rada „Koncertom za prirodu" koji je održan na Suvoj planini. Prvi snimak sa ovog koncerta premijerno je objavio sajt National Geographic. Desetogodišnjicu rada niška grupa Eyot obeležila je na 1.515 metara nadmorske visine, koncertom za prirodu na vrhu Suve planine.

"Taj izlazak na planinu predstavlja naš desetogodišnji put", objašnjava pijanista i kompozitor Dejan Ilijić, "i hteli smo nečim tako veličanstvenim da obeležimo taj jubilej."
Najveći izazov je bio kako muzičku opremu, među kojom je i koncertni klavir, transportovati na vrh planine.
"Bilo je teško doterati klavir do te lokacije", kaže menadžer grupe Dalibor Popović. "U organizaciji smo se najduže dovijali kako da što bezbednije dovezemo jedan muzički instrument na 1.515 metara, i to tamo gde puteva praktično i nema."
Koncert je sniman dva dana u veoma teškim uslovima i sa temperaturom koja se kretala od minus tri preko noći do plus 30 danju.
"Veoma je zahtevno raditi u takvim uslovima, pogotovo kad je ujutru svetlo dobro i meko, a onda su u podne vrlo jake senke", objašnjava reditelj Zoran Radosavljević.
"Kad muzika stvara sliku u glavi, to onda pokušavaš da snimiš na terenu. To su bile naša maštanja i fantazije koje smo pretočili u sliku", ističe reditelj i montažer Emil Keser.
"Malo je bilo drugačije, jer je tu ruža vetrova jako čudna. Zbog toga mi je bilo vrlo teško da stabilizujem dron i napravim dobre snimke", objašnjava Miroslav Mitić.
U saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode iz Niša, prvi spot premijerno je objavio sajt National Geographic:
"Mnogi su muzičari i umetnici svirali i stvarali u prirodi, ali mislim da je ovo prvi put da neko svira u rezervatu prirode", kaže Danko Jović iz Zavoda za zaštitu prirode Niš.