Povratak zvezdama-Zlatni konjanik

Neke činjenice su neosporne. Jedna od njih je, da sport ne zna za granice i da lako uklanja svaku prepreku na putu ka ljudima, bez obzira u kom delu sveta ti ljudi žive i kojim jezikom govore.

Među ljubiteljima sporta ima i starijih, ima i mlađih. Programski arhiv RTS-a, prve podseća a drugima daje priliku da saznaju šta se u sportu dešavalo u vreme kada su bili mali ili možda još i nisu bili rođeni.

Ova emisija posvećena je Miroslavu Ceraru, gimnastičaru. Videćete snimke sa njegovog prvog nastupa na Kupu sveta u Moskvi, održanom 1958. godine, gde je osvojio bronzanu medalju u vežbi na konju sa hvataljkama. U Luksemburgu je, tri godine kasnije, održan Kup Evrope, na kojem su Miroslav Cerar i ostali jugoslovenski gimnastičari osvojili šest zlatnih medalja.

Miroslav Cerar, rođen je 1939. godine u Ljubljani. Tokom sportske karijere osvojio je medalje na dve olimpijade (1964. i 1968.), četiri svetska i pet evropskih prvenstava. Na Svetskom prvenstvu 1970. godine, održanom u Ljubljani, pored zlatne medalje, osvojio je i titulu svetskog šampiona na konju sa hvataljkama. Miroslav Cerar je tri puta proglašavan za najboljeg jugoslovenskog sportistu (1961,1963. i 1964.), a 1999. godine je primljen u Internacionalnu kuću slavnih za gimnastiku.

Uživajte u sportskom vremeplovu!

Reditelj Mića Milošević, proizvedeno 1973. godine