Neobavezno-Neimari

Davne 1969. godine, na desnoj obali Save, 30 kilometara uzvodno od Beograda, blizu Obrenovca, počela je izgradnja istoimene termoelektrane.

Prvi blok je pušten u pogon 7. marta 1970. godine, a drugi pet meseci kasnije. Puštanjem u rad poslednjeg, šestog bloka, u decembru 1979. godine, to je bila najveća termoelektrana na Balkanu, kapaciteta 1650 MW. Godinu dana ranije počeli su radovi na Termoelektrani B, čiji je prvi blok pušten u rad 3. novembra 1983, a drugi, 28. novembra 1985. godine. Termoelektrana „Obrenovac" promenila je ime 24. aprila 1975. godine i od tada se zove po našem najpoznatijem naučniku Nikoli Tesli. To je danas najveća termoelektrana u Srbiji i predstavlja preduzeće koje objedinjuje četiri termoelektrane: "Nikola Tesla A", „Nikola Tesla B", „Kolubara" i „Morava", što je svrstava među najveće proizvođače struje u jugoistočnoj Evropi.

Kako su tekli radovi na izgradnji, kako su radnici izvršavali svoje obaveze, kako su provodili slobodno vreme, gde su živeli, kakvi su im bili planovi nakon završetka gradnje - na sva ta pitanja odgovorili su pred kamerama TV Beograd, u emisiji koja, kao i mnoge druge iz Arhive naše kuće, svedoči o događajima koji su menjali našu zemlju i doprinosili kvalitetnijem i boljem životu ljudi.

Autor Aleksandar Mandić, proizvodnja 1969. godina