Rekvijem za špriceraše

Živimo u vremenu kada skoro sve što nam treba možemo da kupimo u velikim supermarketima ili u šoping centrima u skoro svim većim gradovima u zemlji.

Pre tri decenije, u Beogradu i širom zemlje još su postojale zanatlije i ova emisija, snimljena 1981. godine, govori o njima. O ljudima, čije su radnje bile prepoznatljivi simboli naše prestonice - Balkanske i Sarajevske ulice, Gradića Pejtona... Pred našim kamerama o svom zanatu i načinu rada govorili su: papudžija, kapadžija, sodadžija, duborezac, svećar, konzervator tepiha, precizni mehaničar, četkar i tkač. Svi oni su bili zaljubljenici svog posla i sve ih je mučio isti problem: njihov posao mladi nisu želeli da nauče i rade. To je dodirna tačka sa današnjim vremenom i zato tako gorko zvuče reči jednog zanatlije: „Ja nikome neću preneti svoje znanje."

Ovom emisijom vodimo vas na putovanje u vreme koje je prošlo, starije da podsetimo a mlade da zainteresujemo za ovaj deo naše istorije, kada su ljubitelji špricera u omiljeno belo vino dodavali isključivo sodu.