Moja dedovina- 14.emisija

Karađorđeva dedovina nije na prodaju

Specijalno izdanje emisije Moja dedovina odigrava se u selu Viševac kod Rače (kragujevačke). Zadatak je da se za 4 dana obnove Petrovi dvori - kompleks koji simbolizuje domaćinstvo oca vožda Karađorđa, a trenutno nije u najboljem stanju.

Na samo nekoliko kilometara od Rače nalazi se 40 hektara lipove šume u komadu. Pre više vekova usred nje nastajala je dedovina vođe prvog srpskog ustanka. Vreme je donelo svoje i sada je na tom mestu samo ploča koja obeležava tačku na kojoj je rastao Đorđe, crni Đorđe, koji će kasnije pisati istoriju Srbije. Istoriju naših dedovina.

Na nekoliko stotina metara odatle, pored crkve u selu Viševac, grupa vrednih i emotivno povezanih meštana sa tadašnjim đacima škole u Rači uspeli su da mobom (ispomoći sa svih strana) podignu etno kompleks nalik domaćinstvu u kome je rođen Karađorđe. To se sve dogodilo pre 18 godina (na dvestogodišnjicu Prvog srpskog ustanka). Cilj im je bio da se obeleži gde je dedovina Đorđa Petrovića-Karađorđa.

Pošto je to prvo bio privatan posed, kasnije nije tačno bilo definisano ko ga vodi, kompleks je počeo da propada i dospeo je u stanje u kome mu se mora naći namena, mora se obnoviti ili će se sve završiti neslavno.

Prijava za Moju dedovinu je stigla i u ovoj epizodi će od dedovine Karađorđa nastati muzej za decu školskog uzrasta, ali do sada neviđen u Srbiji.