Kvadratura kruga: Ni Vojska nije ono što je bila

U Vojsci, selu neobičnog imena koje se nalazi kod Svilajnca, život bez prekida traje više od jednog milenijuma. To selo, koje je do pre 30 godina imalo oko 2.200 stanovnika, ostalo je bez 70 odsto svog stanovništva. Neki su otišli u svet, trbuhom za kruhom, a neki su se preselili na onaj svet.

Na Velikoj Moravi u selu Vojska, vojska je sagradila najveći viseći most koji je 1969. u vreme kada je završen, bio najveći most te vrste u bivšoj Jugoslaviji.

 Sa prilazima, most je dug 225 metara i on je najbliža veza stanovnicima Vojske i Bagrdana ka Jagodini i Svilajncu. Most je širok svega dva metra tako da se na njemu ne mogu mimoići automobil i pešak kada se nađu u isto vreme na mostu. Most je još uvek u funkciji i danas je prava atrakcija.

U Vojsci je rođen jedan od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka Stevan Sinđelić. Poginuo je u bici na Čegru pucajući u barutanu, koja je digla u vazduh 6.000 turskih vojnika, ali i Stevana Sinđelića i njegove saborce.
 Vojsci postoji i udruženje miradžija „Crni gavran" koje broji oko 50 članova.

„Čovek koji je osuđen na smrtnu kaznu, pa mu drugostepeni sud to preinači u doživotnu robiju. To je miradžija", kaže svoju definiciju domazeta Božo Petrović, jedan od miradžija iz Vojske.

Vojska je selo vrednih ljudi koji obrađuju nekoliko stotina hektara zemlje, a mnogi od njih decenijama su živeli od pletarstva, praveći od vrbovog pruća baštenske garniture, korpe i bolji život.

Urednik: Branko Stanković