Kvadratura kruga: Glina još čeka obnovu

Prošlo je više od godinu dana od kako je razorni zemljotres, jačine 6,2 stepena Merkalijeve skale, zadesio Petrinju i Glinu.

Od 1 200 kuća, koliko ih je u Glini stradalo u tom zemljotresu, do sada je obnovljeno i izgrađeno svega 40 kuća i to isključivo privatnim donacijama.

Vlada Republike Hrvatske je iz Fonda solidarnosti Evropske unije dobila novac za obnovu, ali ga još nije iskoristila. Niko u Glini i Petrinji ne zna odgovor na pitanje ko je zaustavio obnovu kuća na Baniji i zašto ni posle 15 meseci od zemljotresa obnova ne počinje, iako je Vlada Hrvatske to najavljivala u dva navrata.

Ljudi su izgubili i nadu i strpljenje, a većina stradalnika i dalje živi u kontejnerima bez vode i kanalizacije.

„Oko 800 porodica i dalje živi u nehumanim uslovima, u kontejnerima, u kojima već umiru ljudi" - sa rezignacijom kaže Branka Bakšić Mitić, zamenica gradonačelnika Gline.

U Majskim Poljanama koje su naseljene većinskim srpskim stanovništvom stradao je najveći broj kuća, gotovo 90 odsto, a, nažalost, tog 29. decembra 2020. godine to mesto je imalo i najveći broj ljudskih žrtava.

Izgradnju prve kuće u ovom naselju, namenjenu Đuru Bakiću, započela je Vlada Vojvodine.

Vlada Srbije uplatila je Vladi Hrvatske milion evra kao pomoć za ljude na ugroženom području, a uz to je donirala još 100.000 evra za nabavku kontejnera sa sanitarnim čvorom kako bi, bar donekle, učinila humanijim život tim ljudima.

Urednik: Branko Stanković