Pravo na sutra-Kad vam oduzmu grad i njivu

Uz nesigurnost, nepravdu, fizičke i verbalne napade Srbi na Kosovu i Metohiji žive već dve decenije. Dodatno se bore i za egzistenciju. Do posla je teško doći pa je perspektiva sve teža.

Najteže je u manjim sredinama gde Srbi dodatno strepe za svoju bezbednost. U selu Batusu kod Kosova Polja u devedesetak kuća živi oko trista pedeset stanovnika. Skoro svi žive od poljoprivrede ali svoje proizvode nemaju gde da plasiraju.

Porodica Savić živi u kući koja je stara osamdeset godina. Za obnovu nemaju sredstva. Bez posla su sinovi koji iako su mladi ne mogu da dođu do zarade.

U blizini su Arsići koji sa dvoje dece žive u kući koju im je ustupio stric. Postavljaju pitanje da li može četvoročlana porodica da živi od 22.000 dinara. U obližnjoj Lepini i ostalim selima slična je situacija. Žele da se njihov glas čuje jer im je, kažu, potrebna podrška i solidarnost da bi savladali probleme.

Književnik i novinar Živojin Rakočević smatra da zbog aktuelne pandemije njihov život liči na život u duplom zatvoru.

Nezaposlene ruke su najveća bolest kaže Rakočević i podseća da mnogi ne smeju da obrađuju sopstvenu zemlju i da su tako zemljoradnicima vezane ruke.

Autorka emisije: Svetlana Vukmirović