Velikani - Jovan Jovanović Zmaj (1833-1904)

Ljubav i srećan porodičan život nadahnuli su mladog Jovana da napiše prvu zbirku pesama „Đulići". Pokrenuo je i satirični list „Zmaj", čiji će naziv postati sastavni deo njegovog imena. Tada ga je zadesila porodična tragedija: i deca i žena su mu umrli. Iz tragedije proizišao je niz elegičnih pesama, koje su objavljene pod nazivom „Đulići uveoci".

Možda ga je lična tragedija i pokrenula da zavoli omladinu, a naročito decu. Njima je posvetio  gotovo trećinu svog obimnog opusa. Postao je i ostao njihov čika Jova. Njegov „Neven" vaspitavao je i vaspitava niz generacija dece. Ko ne zna heroje detinjeg života: „Malog konjanika", „Materinu mazu", „Pura Mocu", „Malog Jovu", „Lenjog Gašu"? Jedna naša istaknuta umetnica izjavila je da joj „čika Jova Zmaj dobro dolazi pošto skraćuje njene materinske vaspitačke brige - ne mora sama da se dosađuje ni da dosađuje svom sinčiću; čika Jova ga uči, neosetno, kako treba da se umiva, da pere četkicom zube, da mirno sedi za stolom itd."

Zmaj nije samo pesnik „Đulića", dečije i rodoljubive poezije. Pevao je mnogo o svemu i svačemu i po njegovim pesmama, kako neko reče, „može se ponajbolje razumeti duhovni život srpskog naroda od 1850. do 1900."...  

Urednik i scenarista serije je Momir Karanović
Reditelj Ivan Popović