Tv lica..kao sav normalan svet-Meti Kamberi

Meti Kamberi je do 2013. bio nepismen, a onda je 2020, kada je imao 19 godina pisao roman „Grad bola“, za koji je vrlo brzo štampan drugi tiraž.

Dan u Nišu počeo je u naselju u kome stanuje njegova majka koja nije pročitala roman jer je nepismena i živi od sakupljanja sekundarnih sirovina, a Meti je govorio o naselju u kome su živeli ranije koje liči na favele, o tome kako je kao mali počeo da prosi, o hraniteljskoj porodici iz koje pamti samo batine i o domu u kome se njegov život promenio zahvaljujući pedagogu.

I upravo je Emilija Đurović, zaslužna što je zavoleo knjige, što danas preporučuje Remarka i govori o filozofima, a u njenom domu, u kome se Meti oseća kao kod kuće, govoriće kako je izgledao njihov prvi susret, kako je za samo nekoliko godina njegov život potpuno promenjen i kako će prihod od prodaje knjige iskoristiti da upiše Pedagoški fakultet da bi jednog dana pomogao nekoj drugoj deci kao sto je Emilija pomogla njemu.

Ovo je samo deo priče koju je napisao Meti Kamberi koji svoj život poredi sa životima junaka knjige "Lovac na zmajeve" i koji je imao snage da svoj put promeni.

Autorka Tanja Peternek Aleksić