Dosije o.. Kad god neko potrči ja bežim

Kada sam 2002. godine otvorila prvi TV dosije, snimajući osmogodišnjeg slepog putnika u međunarodnom vozu Sofija- Beograd, teško da sam mogla i da zamislim da ću ga snimati i gotovo posle 15 godina!

Ali ovaj dečak beskućnik, čiji je život bukvalno ekranizovan nije prestao da beži, samo su se menjali oni od kojih beži. I to da je dečak izrastao u čoveka. Tek sada gledajući te snimke i priču o njegovom životu kao i doživljaj cele ekipe koja ga je pratila jasno je da je on postao matrica za svu decu koja odrastaju na ulici a njegov život kao u ogledalu preslikana neidejnost i neefikasnost sistema koji se njima bavi.

Ruku na srce pomaka je bilo ali suštinski, pokazalo se da su ova deca i dalje "slepi putnici" u našem društvu čemu i tranzicija ide na ruku ali i to da sistem uopšte ne prepoznaje to da je ta tranzicija najpogubnija za adolescenski uzrast za čije zbrinjavanje sistem sem maloletničkog zatvora i raznih pritvora - nema rešenje. Ali zato imamo bombastične novinske naslove "o maloletničkim bandama", "deci ubicama", opasnim hordama maloletnika koji haraju ulicama" i tako redom..

Gde smo pogrešili pa su nam se deca odmetnula? Zašto smo se pretvorili u čuvare sve sile zakona i propisa za zaštitu dečjih prava a ne te dece zarad kojih ti zakoni i postoje. Zašto smo toliko birokratizovali našu brigu o deci da nemamo vremena da čujemo tu decu ili bar da ih vidimo kao našu obavezu pre nego što se presele u novinske stupce?

Ovo su samo neka od pitanja koja otvara ovaj Dosije o... kad god neko potrči, ja bežim...

Autorka i urednica emisije: Olivera Pančić