Medalje za život- Od Mlave do Temze

Željko Dimitrijević je naš trofejni paraolimpijac, bacač čunja koji je na svim takmičenjima gde se pojavio od 2012. godine osvajao zlatne medalje.

Više puta Dimitrijević je popravljao sopstveni svetski rekord, a ostaće upamćen i po tome što je doneo prvo zlato za Srbiju na Paralolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Željko je rođen u selu Ribare pored Žagubice, imao je izuzetno teško detinjstvo koje mu je prošlo u siromaštvu. Odgajila ga je baka, a neposredno posle maturiranja, a pred planirani odlazak u Švajcarsku gde je trebalo da radi, život našeg šampiona promenio se iz korena posle jednog nesmotrenog skoka u reku Mlavu. Teška povreda vratnih pršljenova Dimitrijevića je prikovala za kolica, a posle boravka u domu za stare u Aleksincu Željko je postao i prvi stanar Doma za odrasla invalidna lica na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Čunj je poceo da baca rekreativno, a prvi veliki rezultat ostvario je na Evropskom šampionatu u Holandiji 2012. godine. Posle toga bio je više puta paraolimpijski pobednik, prvak Evrope i sveta, a sve te zlatne medalje promenile su mu život iz korena. Uspeo je Dimitrijević da kupi nekoliko stanova, potpuno samostalno živi i planira da na narednoj Olimpijadi postane prvi sportista koji je tri puta uzastopno osvojio zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama.