Čitaj mi!

Kvadratura kruga-Selo hraniteljskih porodica

Više od 6.000 dece bez roditeljskog staranja othranilo je selo Miloševac kod Velike Plane. Tradicija hraniteljstva u tom selu duga je 90 godina i više od polovine od 1 200 domaćinstava, koliko ih ima u Miloševcu, bila je u ulozi hranitelja.

Sve je počelo daleke 1931. godine kada je iz sirotišta u Beogradu upućeno prvo sedmoro dece na oporavak u Miloševac. Miloševac je izabran kao ogledni centar hraniteljstva u Srbiji jer je u to vreme imao veliki broj obrazovanih ljudi koji su mogli deci da pruže adekvatno obrazovanje i vaspitnju, a uz to je imao i zdravstvenu zadrugu što je u to vreme bila prava retkost u Srbiji.

Tradicija hraniteljstva u Miloševcu se prenosi s kolena na koleno, tako da danas u ovom selu ima porodica u kojoj već treća generacija neguje tuđu decu. Među hraniteljima ima i onih koji su odrastali u hraniteljskim porodicama, a danas su i sami hranitelji.

Kao kolevka hraniteljstva u Srbiji Miloševac je jedinstveno selo, ne samo u našoj zemlji već i u Evropi iz koje su dolazile mnoge delegacije da vide kako to funkcioniše u Miloševcu i kako je moguće taj model hraniteljstva primeniti u njihovim sredinama.

Autor i urednik Branko Stanković