Monotematska emisija- Tri priče iz Sankt Peterburga

U prvoj, govorimo o Srbima i Rusima koji se okupljaju u Akademiji Srbija, koja je na neki način nezvanični kulturni centar Srbije u Sankt Peterburgu. Razgovaramo sa Draganom Drakulić Prijmom, koja rukovodi Akademijom, gde smo zatekli i brojne naše studente koji su u ovom petomilionskom gradu na master studijama. Ali, zatičemo i Ruse koji studiraju srpski jezik i književnost na Državnom univerzitetu.

U drugoj priči, podsećamo na gradnju Srpsko-ruske crkve, prve u novijoj istoriji na tlu Rusije, u dalekom gradu Kingisepu na samom zapadu Ruske federacije, i na 40 kilometara od Baltika. Iako je ovaj grad od Srbije udaljen preko 2000 kilometara i ovde smo pronašli Srbe koji žive i rade u ovdašnjim građevinskim kompanijama. I baš su oni salili temelj za budući hram koji je posvećen našem svecu, caru Lazaru i ruskom svecu, caru Nikolaju Drugom Romanovu. O životu i radu u Rusiji, razgovaramo sa našim ljudima.

U trećoj priči, skrećemo vam pažnju i odgovaramo na pitanje u kakvoj su vezi bili Petar II Petrović Njegoš i ruski monumentalni hram, čuveni Kazanjski sabor koji se nalazi na Nevskom prospektu. Na samom vrhu zdanja, gde je mnoštvo zvona, za vašeg reportera sledi jedno veliko iznenađenje. Prilika koja se ne propušta. Potom, zvona za večernju molitvu pokreće „majstor", koji ovaj, možemo slobodno reći svojevrsni performans, izvodi dugi niz godina.

Autorka i scenaristkinja Vera Katanić