Monotematska emisija- Srbi i Sankt Peterburg

O srpskim jevanđeljima i o ruskom generalu i grofu srpskog porekla, Mihailu Miloradoviću. U ovoj emisiji vodimo vas kroz dve priče koje donosimo iz Sankt Peterburga, grada koji je više od dva veka bio prestonica carske Rusije.

Kamerom smo ušli u Nacionalnu biblioteku Rusije. Pokazaćemo vam taj, originalni, 166. list Miroslavljevog jevanđelja, koji se veoma retko viđa "uživo".

Miroslavljevo jevanđelje je najvredniji i najstariji srpski pisani spomenik kulture iz 12. veka. 166. list, od originala je odvojen više od 170 godina.

Tu smo snimili i Vukanovo jevanđelje koje je pisano na samom početku 13. veka u pećinama iznad Starog Rasa, u blizini današnjeg Novog Pazara. Približićemo vam i 12 stranica, nepotpunog Radoslavljevog četvorojevanđelja, sa izrazito neobičnim minijaturama.

Dajemo odgovor na pitanje, kako su ovako vredni srpski rukopisi dospeli do Rusije?
 U drugoj priči govorimo o ruskom generalu i grofu  srpskog porekla, Mihailu Miloradoviću koji je živeo od 1771. do 1825. Kako je ovaj Hercegovac, iz okoline Mostara, dospeo u Ermitaž i zauzeo počasno mesto u Vojnoj galeriji 1812.

Zašto je čuveni feld-maršal Mihail Kutuzov, generala Miloradovića zvao "krilati"? Šta je radio Miloradović, kada je izazivao divljenje kod neprijatelja, Napoleonovih vojnika ? Kako je stradao od ruku dekabrista 1825. godine?

Kroz priču o generalu Miloradoviću i dve najvažnije sale u Ermitažu, vodi nas dr Ivan Prijma, univerzitetski profesor srpskog jezika i književnosti i predsednik Društva rusko-srpskog prijateljstva.

Autorka i scenaristkinja Vera Katanić
Rediteljka Ernestina Gligorijević