Čitaj mi!

Pravo na sutra-Kosmet, moj svet 1.deo

Nasilje nad ženama je u porastu i na području Kosova i Metohije, brojke ukazuju na to. Međutim, i druge osetljive kategorije stanovništva izložene su različitim vidovima pritiska i upravo kršenje nekih od elementarnih ljudskih prava jeste tema ove emisije.

Kao da nije dovoljno što se opravdani strah nadvio zbog epidemije kovida, što je starost preteška za nekoga ko ima skoro devedeset godina, što je zima na pragu... Novo iskušenje čeka tu, tik uz zid.

U dva dela ove emisije zabeležili smo i potresna, upozoravajuća svedočenja žena, žrtava porodičnog nasilja.

Svi preduslovi za istinsku ravnopravnost žena i muškaraca na Kosmetu postoje, ali dok zakoni ne počnu da se zaista poštuju, žene i dalje žive u svetu o kome muškarci, ipak, ovde je to vrlo očigledno, odlučuju. Odluka da pomoć potraže često nije laka, ali je svakako prvi korak ka rešenju. Nijedno slomljeno rebro, nijedan udarac više, nijedna žena manje!

I nije samo nasilje, fizičko, psihološko, pravno - vid diskriminacije sa kojim se građani na Kosmetu suočavaju.
Suočeni sa svakodnevnom ekonomskom i bezbednosnom nesigurnošću, jako su osetljivi i na nepravdu, koju često uočavaju u raspodeli pomoći i prinadležnosti. To mlade ljude zna da demotiviše i podstakne na odlazak.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović