Dokumentarne fusnote – Let na recept

Među 2.860 žurnala u fundusu Filmskih novosti snimljenih do 1976. godine, nalazi se i jedan na prvi pogled ni po čemu poseban. Na onaj drugi pažljiviji pogled, shvatite da je pred vama filmski zapis jednog, iz današnje perspektive, ako ne fantastičnog a ono sigurno nezamislivog događaja.

Naime, ovih pedesetak sekundi žurnala Filmskih novosti, pravi su arhivski biser i vredno društveno istorijsko svedočanstvo, iz čega se čita jedna zavidno osmišljena državna politika brige o deci u ondašnjoj zajedničkoj nam Jugoslaviji, zaboravljenoj, naravno, a zbog koje bi današnji donosioci zakona o našoj deci trebalo da se postide. U najmanju ruku. Mnogo od toga što stoji iza ovog žurnala danas na svoju decu primenjuju Norveška i ostale skandinavske zemlje, na koje tako volimo da se pozivamo na našim tribinama i radionicama.

Priču pripremili, realizovali i vizualizovali zajedno - Iva Veselinović, Igor Vujčić, Ana Pavlović, Marko Ž. Vučković, Miloš Mitrović, Jovana Filipović i Olivera Pančić koja potpisuje tekstove i režiju i uspešno već godinu dana vodi ovaj kreativni tim.