Čitaj mi!

Kralj Petar Prvi, 5-10

Peta epizoda: Kralj Petar se povlači sa prestola zbog bolesti, a sva zaduženja prenosi na mlađeg sina Aleksandra. Četiri dana kasnije, Gavrilo Princip u Sarajevu ubija austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Optuživši Kraljevinu Srbiju da stoji iza atentata na Franca Ferdinanda, Austrougarska monarhija predaje sprskoj vladi ultimatum. Kralj Petar, koji se zbog bolesti povukao iz grada, savetuje vladu da pristane na ultimatum kako bi se izbegao potencijalni rat. Ali za to je već prekasno.

Dok vojska i vlada razmatraju plan mobilizacije, između regenta Aleksandra i Apisa raste netrpeljivost, a autrougarske trupe ulaze u prva srpska sela. Pred očima dečaka Momčila, austrougarski vojnici ubijaju njegovu porodicu.
Nedaleko odatle, u selu Slovac, kartograf Marinko se pozdravlja sa svojom majkom, vidovitom Makrenom i priključuje se vojsci. Niko ni ne sluti da je na pomolu najkrvaviji rat ikada vođen.

Urednik serije: Dunja Petrović
Reditelj: Petar Ristovski
Scenaristi: Vladimir Ćosić, Milovan Vitezović, Petar Ristovski
Igraju: Lazar Ristovski, Marko Baćović, Ljubiša Savanović, Aleksandar Vučković, Marko Todorović, Tihomir Arsić, Milan Kolak, Danica Ristovski, Ivan Vujić, Tanasije Uzunović, Branko Jerinić, Svetozar Cvetković, Miodrag Krivokapić, Nebojša Milovanović, Radovan Vujović i mnogi drugi
Produkcija: Radio-televizija Srbije
Izvršna produkcija: "Zilion film" - Lazar Ristovski