Miris kiše na Balkanu, 11-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice sefardskih Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka.

Majzner kaže Blanki da, ukoliko uspe Markov beg iz zatvorske bolnice, njih dvoje momentalno moraju pobeći iz Sarajeva.

Bukino zdravstveno stanje se veoma pogoršalo, Nina je i dalje neguje. Marica dolazi do Riki i kaže joj da mora da se prijavi u policiju i dobije nova dokumenta. Riki odlazi do policije ali pored dokumenata dobija i žutu traku sa Davidovom zvezdom koju mora stalno nositi oko ruke.

Pred salonom je, po povretku, sačekuje Erna, jevrejka koju poznaje od ranije. Njih dve odlučuju da se ne predaju očajanju, već da se dalje bore za svoje živote i opstanak. Atleta se u redakciji svojih novina potukao sa dvojicom kolega koji su pravili neslane šale na temu jevreja. Odatle ljutito odlazi do Klare i kaže joj da svi hitno moraju napustiti Zagreb. Klara još nije spremna za taj korak, a Atleta joj kaže da će on i Zdenka to odmah učiniti, čim dobiju lažna dokumenta. Na njima, Atleta će se zvati "Ivo Valić", kao Klarin bivši muž.
Iste noći Dušan dolazi kod Riki u salon i kaže joj da mora hitno da beži iz Beograda jer ga jure. U međuvremenu, Anton je spremio lažne dokumente za Blanki i Marka, kao i telegram za Markovo oslobađanje. Sa tim telegramom, Anton odlazi do zatvorske bolnice i od Markovog doktora, Bijelića, zahteva da Marka hitno pusti po nalogu iz Zagreba. Bijelić je sumnjičav, ali je Antonova moć ubeđivanja veoma snažna, pa Marko, na prevaru, ipak izlazi iz bolnice i vraća se u stan kod Blanki. Ona ga ubeđuje da moraju hitno da beže iz Sarajeva, ali Marko kaže da još nije spreman. Tek kad mu Blanki zapreti da će skočiti sa terase, Marko pristaje.

Na železničku stanicu odvezu ih Anton i Pepica i njih dvoje, narednog jutra stižu vozom u Beograd. Kod Klare u stan dolazi italijanski konzul koji joj kaže da hitno sa decom mora pobeći iz Zagreba jer se spremaju velike deportacije jevreja u koncentracione logore. Ona se na brzinu spakuje i beži sa Polom i Didi u Italiju. Atleti i Zdenki se u bekstvu kvari auto i oni nastavljaju dalji put pešice. Stižu do čatrlje bosanskog seljaka koji ih prima na konak...

U glavnim ulogama: Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Tamara Dragičević, Marija Vicković, Kalina Kovačević, Stefan Buzurović Tanasije Uzunović, Jelisaveta Sablić, Milan Vasić, Dragan Petrović... i drugi.
Urednik serije Marko Novaković, scenarista Đorđe Milosavljević, reditelj Ljubiša Samardžić
Serija je snimljena u produkciji RTS-a i producentske kuće „Sinema dizajn".