Čitaj mi!

Miris kiše na Balkanu, 12-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice sefardskih Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka.

Nina odvodi Buku u bolnicu. Slavku nije pravo što su mu Marko i Blanki u stanu, pošto je uplašen za svoju bezbednost jer je Blanki jevrejka. Prinuđeni su da pronađu novi stan. Atletu i Zdenku na svoje seosko imanje u Hrvatskoj prima lokalni zemljoposednik gazda Martin.

Po povratku iz posete Buki, Leona i Kokija ispred kuće sačekuje ustaška patrola i hapsi ih. Ta vest stiže i do same Buke, ali je Nina uverava da će sve biti u redu.  Nešto kasnije, Nina zatiče kod kuće pripitog Škora, koji joj na blag način saopšti da su ustaše, pri deportaciji u logor, likvidirale i Leona i Kokija. Nina krije tu vest od Buke. Marko posećuje Riki u salonu i ispriča joj sve kroz šta su poslednjih meseci prolazili on i Blanki. 

Nešto kasnije, po Markovom odlasku, u salonu se pojavljuje usplahirena Erna koja kaže Riki da su je prijavili policiji i da mora što pre da pobegne iz Beograda. Pred bekstvo će samo morati sa se, sa ostalim jevrejima, prijavi na Sajmište na popis, Riki je uverava da je u pitanju prevara i da će je Nemci odvesti u logor i tamo ubiti. Iznenada, pojavljuje se Sanda Gašić, balerina.  Znajući za proglas Nemaca i Rikinu situaciju, Sanda joj ponudi da je sakrije u rezervni stan njenoga muža koji je visoki funkcioner u policiji, jer je tamo Nemci neće tražiti. Nakon dosta ubeđivanja Riki ipak pristaje i, teška srca, poslednji put izlazi iz svoga salona. Sanda joj donosi hranu u stan i priprema joj lažna dokumenta za beg iz Beograda u selo Grbavče, kod Sandinih rođaka. Buka umire u bolnici i Nina je sama, u prisustvu Škora, sahranjuje kraj grobova njihovih roditelja. Klara u Italiji polako rasprodaje svoj nakit ne bi li prehranila decu.

U glavnim ulogama: Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Tamara Dragičević, Stefan Buzurović... specijalni gosti: Radmila Tomović, Nataša Balog, Vanja Ejdus, Dubravka Kovjanić, Novak Bilbija, Ana Stojanović, Andrej Šepetkovski, Uroš Jovanović, Milan Marić, Dubravko Jovanović, Milica Milša...
Reditelj Ljubiša Samardžić, scenarista Đorđe Milosavljević, producenti RTS i Sinema dizajn