TV teatar - Sumrak

Televizija Beograd je 1983. godine snimila predstavu Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Sumrak“ po drami Isaka Babelja čija je premijera bila 1979.godine. Režirao je gost iz Poljske, veliki reditelj Ježi Jarocki.

Ova predstava predstavlja jednu od legendarnih produkcija JDP-a. Veliki ansambl (oko 40 glumaca) predvodili su Ljuba Tadić u ulozi Mendelja Krika i Milan Gutović u ulozi Benje Krika. Obojica su ostvarili fantastične, nezaboravne kreacije ali i ceo ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta sledio ih je u predanoj kolektivnoj igri- Ljiljana Krstić, Svetlana Bojković, Predrag Laković, Olga Spiridonović....

Ovaj komad iz 1928.godine koji rasvetljava odnos Mendelja Krika, despotskog trgovca iz Odese i nejgovih sinova i prikazuje pad starog Krika i uzdizanje novog despota Benje Krika, sazdan je iz osam fragmenata a Babeljev tekst se probija iz izmaglice sećanja. Jarocki je veoma snažnim rediteljskim jezikom punim maštovitih scenskih metafora stvorio predstavu koja je ocenjena kao „predstava decenije" u našoj sredini.