Teatrologike – Tomas Ostermajer

Za Teatrologike govori Tomas Ostermajer, jedan od najznačajnijih reditelja u svetu pozorišne umetnosti.

Završio je režiju na Ernst Buš Akademiji dramskih umetnosti u Berlinu. Bio je umetnički direktor pozorišta Barake pri Dojčes teatru, gde je režirao veliki broj predstava po delima tada nadolazećih pisaca nove evropske drame, Dejvida Harovera, Marka Rejvenhila, Ende Volša, Sare Kejn i drugih. Barake su pod njegovim umetničkim vođstvom 1998. nominovane za najbolje nemačko pozorište te godine. Ostermajer zatim postaje stalni reditelj i član umetničkog vođstva pozorišta Šaubine u Berlinu. Uporedo sa radom u tom pozorištu režira niz predstava u drugim nemačkim pozorištima i na festivalima, u Edimbirgu, u Burgteatru u Beču, pozorištu Vidi u Lozani, u Komedi fransez u Parizu.
2004. godine je selektor festivala u Avinjonu.
2009. je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti u rangu oficira, da bi 2015. bio unapređen u rang komandora. Od 2010. do 2018. predsedavao je nemačko-francuskim Savetom kulture.

Tomas Ostermajer je režirao više od 50 predstava koje su gostovale širom sveta. 2011. za celokupan opus dobija nagradu "Zlatni lav" koju dodeljuje Venecijansko bijenale scenskih umetnosti. Ima i Evropsku pozorišnu nagradu za novu realnost i brojna druga priznanja.

Osim što režira predstave po delima savremenih pisaca Ostermajer je poznat i cenjen po tome što aktuelizuje klasična dramska dela i na scenu ih postavlja iz vizure savremenosti.

Na Bitefu je učestvovao tri puta, a njegova predstava Nora 2003. godine osvaja Nagradu Politike za najbolju režiju na festivalu.

Autorka i scenaristkinja Olivera Milošević