Teatrologike – Svetozar Cvetković

Ovu epozodu snimili smo na Brionima gde glumac Svetozar Cvetković često gostuje na festivalu Ulises teatra.

Glumu je diplomirao 1980. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Iste godine postao je član ansambla pozorišta Atelje 212 gde je 12 godina bio i upravnik. U međuvremenu je sarađivao sa mnogim pozorišnim trupama i pozorištima u Beogradu, Zagrebu, Splitu, Budvi, Novom Sadu, Mariboru, Ljubljani...

Igrao je u oko 70 dugometražnih filmova, TV-serija i drama koje su uglavnom producirane u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji i Crnoj Gori. Neke projekte je radio i u inostranstvu.

Gostovao je u različitim pozorišnim produkcijama u Jugoslaviji, Kanadi, Austriji, Švajcarskoj, Engleskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Svetozar Cvetković veruje da je gluma najbolja od svih profesija zato što dozvoljava nešto kao malo koja druga, a to je apsolutna sloboda.
Glumio je na nekoliko jezika, ali Cvele, kako ga zovu kolege i prijatelji, sjajno glumi i rečitim ćutanjem.

Realizovao je prvu posleratnu razmenu pozorišta između Beograda, Ljubljane i Sarajeva. Pozorište je tada imalo i mirotvorni političko-društveni angažman.
Vlasnik je gotovo svih značajnih pozorišnih i filmskih nagrada, uključujući i nagradu kritike za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Hjustonu, za ulogu u danskom filmu "U mojoj glavi".

Autorka i scenaristkinja Olivera Milošević