Drugi vek – Nikola Rakočević

Na Berlinskom festivalu 2014. godine, zajedno sa još nekoliko mladih evropskih glumaca, proglašen je za filmsku zvezdu u usponu.

Nikola Rakočević je glumac koji pojavom u kadru utiče na film i menja sve oko sebe. Već prva uloga u "Sinovcima" pokazala je kakav glumac leži u mladiću koji je paralelno sa srpskim vojnikom iz Prvog svetskog rata igrao mladog skinheda Novicu u "Šejtanovom ratniku" i u svega tri scene ostao upamćen kao da je bio glavni. Na tom liku biće bazirano "Šišanje" koje će mu doneti popularnost i nagrade, a on će nas u isto vreme osvajati ulogama u "Ženi sa slomljenim nosem" i kratkom filmu "Diplomiranje" u omnibusu "Oktobar".

Izuzetan je bio u "Krugovima" sa nesvakidašnje napisanom ulogom i kao partner Aleksandra Berčeka i u "S/Kidanju" u kome je pokazao nesvakidašnju glumačku energiju i respektabilnu moć samokontrole.

U filmu "Branio sam Mladu Bosnu" tumačio je advokata sarajevskih atentatora, Rudolfa Cistlera, dok je u "Travelatoru" pokazao s kakvom posvećenošću i odgovornošću igra glumac koji je u skoro svakom kadru filma, većinom u krupnom planu.

Nikola Rakočević je ozbiljan glumac i ozbiljan čovek. Takav je i u emisiji "Drugi vek" u kojoj govori o odnosu prema profesiji, o izvorima inspiracije i energije, o moralu kao važnoj kategoriji, o ljubavi prema filmu, o sumnjama i iskušenjima...

Urednik i autor emisije je Nebojša Popović