Filozofija i...Martin Hajdeger

Dvadeseti vek i dva Svetska rata pokrenula su brojna pitanja vezana za čovekovo postojanje, njegovu suštinu, opstanak i smisao. Posledice ratova donele su i nova poimanja u umetnosti, društvenim naukama i filozofiji. Na evropskoj i svetskoj sceni, u filozofiji, psihologiji i sociologiji, pojavljuju se najznačajnija imena 20. veka.

Ova emisija ciklusa Veliki filozofi dvadesetog veka posvećena je jednom od najvećih imena modernog doba, filozofu Martinu Hajdegeru.
Martin Hajdeger rođen je 1889. godine u Badenu, a studirao je u Konstanci i Frajburgu. Bio je student i asistent Edmunda Huserla, koji je u Hajdegeru video svog naslednika i nekoga ko će doprineti daljem razvoju fenomenologije. Međutim, Hajdeger objavljuje svoje čuveno delo Biće i vreme i tada i Huserlu biva jasno da on ima svoj put. Čuveno delo omogućilo je Hajdegeru da postane i profesor u Frajburgu.
Vrlo rano stekao je veliko ime u filozofskim i širim krugovima, a njegova filozofija postavila je temelj i pojmove koji će nesumnjivo opravdati mišljenje da je on najveći predstavnik evropske filozofije. Međutim, ono što je odredilo život ovog velikog filozofa jeste nacionalsocijalizam. Dolaskom Hitlera na vlast, on se učlanjuje u Nacionalsocijalističku partiju i postaje rektor Univerziteta u Frajburgu. O njegovom učešću i delovanju tokom nacizma dosta se govorilo, ali ostaje jedna bitna činjenica, a to je da nije bio antisemita.
O njegovom životu i delu u emisiji Filozofija i... Martin Hajdeger, govori naš poznavalac Hajdegerove misli, prof. dr Časlav Koprivica.
Urednik i autor: Jasmina Vujnović Milošević

 

repriza u 09.25