Stranac u Srbiji: Panda avantura, 1. deo

Italijan Vilijam Šardis živi već dvadeset godina u Novom Sadu. Posao kojim se bavi omogućava mu stalna putovanja i kontakt sa prirodom.

Vozeći se van glavnih puteva po Srbiji istražuje i pronalazi sporedne, zemljane i šumske drumove, kojima retko ko ide. Tako je došao na ideju da svoje sunarodnike iz Italije pozove u Srbiju kako bi im pokazao njene neotkrivene lepote vožnjom u specijalno pripremljenim automobilima fiat panda.
Panda avantura kreće sa Fruške gore šumskim putevima uz razgledanje panorame sa Iriškog venca i posetu spomeniku palim borcima u Drugom svetskom ratu. Put se nastavlja naredna četiri dana raznim sporednim putevima kroz skrovita sela, uz zaustavljanje na vidikovcima, koji dotiču nebo od zapadne do istočne Srbije, duž Dunavske klisure do Rama, odakle se prelazi skelom na drugu stranu Dunava, u Vojvodinu. U Deliblatskoj peščari se odvija uzbudljiva vožnja po peščanim dinama, gde se put i završava.
Stara crkvica-brvnara u Dobrom potoku kraj Krupnja, spomenik na Mačkovom kamenu, Sokolske planine i Soko grad, izvori, vinarije, vodopad Veliki buk, kanjon Resave, Kapetan Mišin breg... neka su od mesta na kojima smo se zaustavili da udahnemo i mi lepote Srbije, koje nam je Italijan Vilijam Šardis omogućio na ovoj avanturi.
Autorka i urednica Ranka Jakšić 

Repriza , 19. jun u 02:30 i u 10:30.