Čitaj mi!

Isidora Žebeljan: Dve glave i devojka

Opera Dve glave i devojka, kompozitorke Isidore Žebeljan, svoje prvo izvođenje u Srbiji imala je u okviru 45. Bemusa u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Libretista Borislav Čičovački, inspirisan indijskom legendom, razvio je dramski zaplet oko nesporazuma koji nastaju u ljubavnom trouglu, u kome se nalaze dva mladića prepuštena emotivnoj neodlučnosti jedne devojke.

Uloge tumače soprani Ajle Asonji i Aneta Ilić, i baritoni Petar Pročera i Ajvan Ladlou. Zanimljivo je to što prvi put u operi kompozitorka na scenu uvodi pripovedača, čiji je lik poverila glumcu Nikoli Đuričku. Orkestrom Žebeljan diriguje Premil Petrović.
Reč je o jednočinki nastaloj prema motivima staroindijske legende, kojom je bio inspirisan i Tomas Man kada je napisao novelu Zamenjene glave. To je priča o Padmi, devojci koja se udaje za mladog i mudrog Čandru, ali dopada joj se i atletska građa njenog prijatelja Batija.
Nadahnuta priča o ljubavi i strasti postavlja dilemu da li izabrati partnera mudre glave ili naočitog stasa, a razrešenje dobija kada boginja Kali mladićima zameni glave. Uzbudljivo i moderno izvođenje, uz dobru dozu duhovitosti, fantastike i smeha, izazvalo je oduševljenje publike.

Repriza , 23.avgust u 02.10 i 09:50