TV feljton: Dosije Kiš – Trideset godina kasnije

Više od trideset godina je prošlo od smrti Danila Kiša, a ovaj pisac ne prestaje da uzbuđuje čitaoce, ali i da polariše javnost oko svog imena, svojih stavova i svoga poetičko-političkog nasleđa.

Za života osporavan koliko i slavljen, Danilo Kiš je danas klasik srpske književnosti sa Ahilovom petom, ali i nedvosmisleni zaštitni znak mnogih mladih pisaca, od Srbije do Crne Gore, Bosne i Hercegovine, koji idu njegovim stopama.
Snimana u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, emisija Dosije Kiš: trideset godina kasnije, prati životni put Danijela Kona, koji je krštenjem u Uspenskoj crkvi u Novom Sadu postao Danilo Kiš. Autori emisije, negde između današnjih ulica Lilike Bem i Ćirpanove, tragaju za Kišovom Ulicom kestenova u Novom Sadu. U Subotici na železničkoj stanici ponovo osvetljavaju lik Kišovog oca Eduarda koji je prema piščevim tvrdnjama, bio autor najsveobuhvatnijeg železničkog i brodarskog reda vožnje.
Emisiju potpisuju: Aleksandar Gatalica, urednik i voditelj, Dušan Živković, direktor fotografije, Emanuela Tasan-Lukić, grafička urednica, i Miroslav Nikolov, montažer.

repriza, 17. novembar u 01:15