TV feljton: Svetlana Velmar-Janković

Svetlana Velmar-Janković bila je jedna od najvećih srpskih književnica, koja je svojim pisanjem obeležila poslednjih dvadeset pet godina. Ali i više od toga, ova umetnica ostaće upamćena kao značajni urednik Prosvete (osnivač biblioteke Baština, sa Elijem Fincijem kourednik časopisa Književnost), aktivista za slobodu govora i ukupnu demokratizaciju Srbije.

Na svoj nenametljiv ali prepoznatljivo autoritaran način, učestvovala je u javnom, književnom i čak političkom životu Srbije. Nema gotovo nijednog srpskog književnika koji od nje nije dobio reč pohvale, potpore ili uveravanja da sa svojim literarnim radom treba da nastavi.
Svetlana Velmar-Janković je rođena 1. februara 1933. u Beogradu. Kao ćerka Vladimira Velmar-Jankovića, proživela je težak život pun neizvesnosti i iskušenja, o čemu je nešto napisala u svojoj knjizi Prozraci. Posle rata je pohađala Četvrtu beogradsku gimnaziju. Francusku književnost studirala je na Beogradskom univerzitetu. Prvo zanimanje pronašla je u Dečjoj štampi, da bi javnosti postala znana potom kao urednik edicija za nova dela domaćih pisaca u Prosveti. Kao pisac, u književnost ulazi knjigom Ožiljak još 1956, ali poznata postaje tek romanom Lagum (1991). Do poslednjih dana ostala je miljenica srpske, ali i francuske čitalačke publike. U TV feljtonu Aleksandra Gatalice, Svetlana Velmar-Janković govori o vremenu pre nego što je napisala Lagum, o tome kako je pisala ovu danas već klasičnu knjigu, kao i o godinama slave koje su usledile nakon toga.

repriza, 4. septembar u 04:35 i 12:35