Čitaj mi!

Big bend RTS-a i Mario Gonci, 1.deo

Mario Gonci je rođen 1966. godine u Beču u muzičkoj porodici. Njegov otac bio je član Bečke filharmonije, uz čiju je muziku Gonci odrastao rano ispoljivši veliki muzički talenat.

Već sa pet godina, Mario počinje da svira bubnjeve i klavir. Osam godina kasnije, počinje studije na Bečkom konzervatorijumu i od tada ulazi u krugove svetskih džez umetnika sarađujući sa najeminentnijim muzičarima poput Edija Lokdžou Dejvisa, Benija Golsona, Džonija Grifina, Boba Berga, Rendija Brekera, Klarka Terija i mnogih drugih.
Postavši član ansambla saksofoniste Pakita D'Rivere, a potom i kvinteta čuvenog trubača Arta Farmera, u kojem provodi četrnaest godina, Gonci uspešno nastupa i snima u Njujorku i širom Američkog kontinenta. U Evropi se takođe istakao u raznim ansamblima i kao vodeći izvođač u nekim od najznačajnijih evropskih džez sastava - Kvintetu Benija Golsona i zvaničnom kulturnom ambasadoru Austrije, internacionalnom Vijena Art Orkestru. Za svoj rad, Gonci je pored ostalih 2001. godine dobio prestižnu nagradu Hans Koler.
Na koncertu u Kolarčevoj zadužbini nastupio je zajedno sa Big bendom RTS-a.

repriza, 27. januar u 02:10 i 10:10