Čitaj mi!

Kafka srpski pisac

Franc Kafka je jedan od najčitanijih pisaca kod nas, toliko da ga možemo smatrati srpskim piscem. Najnovija sudska presuda švajcarskog suda, kojom će hiljade stranica ispisanih Kafkinom rukom prestati da budu vlasništvo potomaka Maksa Borada i postati svojina čovečanstva, još jedan je povod za snimanje ove igrano-dokumentarne emisije u produkciji Dokumentarnog programa RTS-a..

 

Ovo su samo neka pitanja koja pokreće ova emisija. Sagovornici urednika i voditelja Aleksandra Gatalice su znalci i privrženici Kafkinog dela: od profesora Dragana Stojanovića, preko prevodioca Kafkinog Procesa Jovice Aćina, poznavaoca Kafkinog dela Jelene Kostić Tomović, do mladog pisca Tadije Čalukovića, a Kafka je, prema njegovim rečima, na njega izvršio najveći uticaj.
Posebnu draž emisiji daje mladi glumac Joakim Tasić u ulozi Franca Kafke. On u emisiji Kafka srpski pisac, govori najpoznatije citate iz Kafkinih dela, izgovara najpotresnije delove iz pisama upućenih Felici Bauer i iz Dnevnika pisca, a pojavljuje se i u inscenacijama prema pripoveci Preobražaj i romanu Proces.
U ulozi Franca Kafke: Joakim Tasić
Scenario: Aleksandar Gatalica
Režija: Ivan Milanović