Čitaj mi!

Studio 6: Saša Mirković - Bachcord

Na programu su dela Johana Sebastijana Baha: Prva i Druga svita za violončelo u aranžmanu za violu, i Sonata za violu i violončelo u ge-molu u pratnji čembalistkinje Bojane Dimković.

Saša Mirković je jedan od naših najproduktivinijih umetnika na polju klasične i savremene muzike. On je aktivan kao solista, kamerni i orkestarski muzičar, pedagog i organizator muzičkog života. Na brojnim resitalima i kamernim koncertima, ali i na nastupima sa ansamblom Metamorfozis, čiji je osnivač i umetnički vođa, izvodi raznovrstan i specifičan program - od baroka do savremene muzike srpskih i svetskih autora, te do graničnih žanrova koji kombinuju klasične idiome sa etno, džez i pop izrazom, audio i video-tehnologijom.
Kao solista i kamerni muzičar, usavršavao se na majstorskim kursevima i sarađivao sa profesorom Ognjanom Stančevim, članovima kvarteta HJK Helsinki i Mediči. Bio je član i vođa sekcije viola Norveškog omladinskog orkestra (Elverum), Nemačko-skandinavskog orkestra (Berlin) i Svetskog omladinskog mirovnog orkestra (Stokholm). Tokom studija, bio je dobitnik velikog broja prvih i specijalnih nagrada, uključujući i nagrade za izvođenje savremene muzike. Obimna koncertna aktivnost Saše Mirkovića obuhvata izvođenja na svim najznačajnijim festivalima umetničke muzike u Srbiji, ali i nastupe u prestižnim dvoranama i festivalima širom Evrope, u SAD, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Hong Kongu. Poslednjih godina ostvaruje izuzetno zapažene nastupe kao solista ispred Ansambla Metamorfozis. Posvećen istraživanju i interpretaciji muzike savremenih autora, Mirković je premijerno izveo preko 80 solističkih, kamernih i koncertnih dela za violu. Među autorima koji su Saši Mirkoviću posvetili svoja dela jesu: Aleksandra Vrebalov, Svetlana Savić, Dragana Jovanović, Zoran Erić, Nataša Bogojević, Ana Gnjatović, Branka Popović, Draško Adžić, Ivana Stefanović, Milorad Marinković, Stevan Kovač Tikmajer, Aleksandar Sedlar, Milorad Marinković, Jasna Veljanović, Peter Machajdik, Airat Ihmouratov, Vladimir Korać, Vladimir Trmčić, Sonja Kalajić, Dragan Latinčić, Ivana Stefanović...

Repriza , 12.05. u 01:55 i 09:55

broj komentara 0 pošalji komentar