Čitaj mi!

Drugi vek: Eva Ras

Eva Ras spada u sasvim posebne pojave našeg filma. Svojom autentičnošću, putenošću i provokativnom samouverenošću obeležila je naš crni talas i preko njega ušla u domaće ali i inostrane antologije i istorije sedme umetnosti.

Kao debitantkinja hrabro je stala uz popularnu Bebu Lončar u filmu Zemljaci, a kasnije je bila partnerka Oliveri Vučo, Bati Stojkoviću i Nedi Spasojević u filmu Ima ljubavi, nema ljubavi. Crna mačka na njenoj zadnjici u Ljubavnom slučaju ili tragediji službenice PTT je njen zaštitni znak, ali to su i uloge i u prvom filmu Dušana Makavejeva Čovek nije tica kao i u delima Živka Nikolića, Aleksandra Petrovića, a naročito Karolja Vičeka kod koga je najčešće bila glavna glumica i s kojim je pisala scenario za film Zalazak sunca.

I pored toga što je obeležila jednu celu filmsku epohu Eva Ras nikada nije bila miljenica žirija niti dovoljno atraktivna za naslovne strane. Do svoje tridesete godine ona je napravila najbolje filmske uloge. Tokom sedamdesetih njena karijera u Jugoslaviji biva zaustavljena i nikad se nije povratila u pređašnjem obimu i sjaju bez obzira što se pamte njene epizode kod Kusturice i Dragojevića, kao i upečatljiva dramska uloga u Granici Zorana Maširevića.

U intervjuu koji je napravljen prošlog leta za emisiju Drugi vek, Eva Ras je komentarisala najznačajnije momente i ljude iz svog filmskog života, govorila o tome koliko je važno verovati u sebe, kako je položila prijemni na Akademiji, a da nije znala srpski, kao i zašto ga nikad nije naučila do akcenta. Sa posebnom vrstom emocije Eva Ras je opisivala iskustva sa snimanja Ljubavnog slučaja.

U teškoj razmeni udaraca sa životom, ona još stoji čvrsto na svojoj strani vetra i ne odustaje od sebe.

Urednik i autor emisije je Nebojša Popović, a reditelj je Vladimir Momčilović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jan 2011, 23:58) - Aleksa [neregistrovani]

Uzeli su joj penziju

Država je uzela Evi Ras porodičnu penziju od 18.000 dinara.Ona živi potpuno sama, ima kancer i jedini način da nešto zaradi, da preživi bila je Farma. Nije sramota što je Eva otišla na farmu da bi preživela, sramota je što je država na to naterala, dok Kurti i Murti dodeljuje nacionalne penzije. Umetnički doprinos Eve Ras (glumica, književnica, slikarka) ne može poništiti ništa, pa ni učešče na farmi.

(ponedeljak, 17. jan 2011, 22:08) - Mare [neregistrovani]

Farma

Do farme, bila je neko i nesto. Posle farme mislim da je izgubila 90% i vise popularnosti kod obrazovane publike... Stvarno ne znam sta joj je to trebalo u zivotu...