Čitaj mi!

Metamorfoze: Slobodan Unkovski

Reditelj Slobodan Unkovski je izuzetno značajan za istoriju našeg savremenog pozorišta, gde je režrao nekoliko antologijskih predstava.

On veruje da je u pozorištu kao i u ljubavi važno poverenje. Da su probe prostor slobode gde može da se izgovori, uradi ili komentariše sve, a najviše ono što na prvi pogled izgleda neadekvatno i nepotrebno. Iza stidljivih glagola i uplašenog srca se, kaže, veoma često kriju odlične ideje koje vape za svojom preciznom artikulacijom. Proces nastanka njegovih predstava je složen, dao mu je ime Meduza metod.

Slobodan Unkovski
Slobodan Unkovski

Rođen je i odrastao u Skoplju. Diplomirao režiju 1971. na beogradskoj Akademiji u klasi profesora Vjekoslava Afrića. 

Profesor je na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju i vodi master program iz pozorišne režije. Kao profesor i gostujući umetnik radio je na Harvardu i Bruklin koledžu, u Grčkom narodnom pozorištu u Atini.

Režirao je brojne predstave svuda po svetu, najviše u Jugoslovenskom dramskom u Beogradu. Tu je realizovao nekoliko najznačajnijih predstava u svojoj karijeri ali i u istoriji ovog pozorišta: 

Hrvatski Faust Slobodana Šnajdera, Pozorišne iluzije Pjera Korneja, Bure baruta Dejana Dukovskog, Šine Milene Marković, Nije smrt biciklo da ti ga ukradu Biljane Srbljanović.

Slobodan Unkovski i Olivera Milošević
Slobodan Unkovski i Olivera Milošević

U dugogodišnjem pozorišnom radu Unkovski je režirao stotinak naslova, brojna su dela klasika poput Kalderona, Tomasa Mana, Euripida, Čehova, Šekspira, Goldonija, Strindberga, Brehta, Ibsena, Korneja, Moliera, ali tu je i više od 35 praizvedbi komada savremenih dramskih pisaca, među kojima je čak jedanaest drama Gorana Stefanovskog. Goran i on bili su mnogo više od pozoiršnih kolega i saradnika.

Na Sterijinom pozorju izvedeno je jedanaest predstava u njegovoj režiji, od čega je pet dobilo Sterijinu nagradu. Sa sarajevskog MESS-u ima tri nagrade, tu su i nagrada za najboljeg reditilja na "Gavellinim večerima", nagrada "Bojan Stupica", nekoliko nagrada "Zlatni lovorov vijenac"...

Slobodan Unkovski veruje da pozorište ima prednost da postavi nepostavljena pitanja, nezgodna pitanja, zabranjena, nepristojna, zaboravljena... I koliko je spretnije i kreativnije u tome, toliko su predstave bolje i uzbudljivije.

Olivera Milošević
Olivera Milošević

Kroz predstave koje režira govori o nama danas, ali i o sebi, o svom vidljivom ili nevidljivom svetu. 

autor i urednik Olivera Milošević
snimatelj Dalibor Vučković
montaža Jakov Pejov
reditelj Milica Mitrović