Čitaj mi!

Srbija na vezi: Tamara Mledenović

Tamara Mladenović je autor medaljona Terpsihora, nagrade koja se dodeljuje umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre. Ceremonija se jedanaest godina, svakog proleća održava u Narodnom pozorištu u Beogradu. Priznanje dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

Već deceniju iz Atine u Narodno pozorište u Beogradu stiže Terpsihora, grčka boginja plesa. Tamara je slikarka iz Beograda koja je svake godine ručno izrađuje, unoseći u svaki medaljon novi momenat zbog čega je svaka nagrada originalna, posebna. 

Dok slušate i posmatrate Tamaru kao da se na trenutak nađete van prostora i vremena, a takav je i način na koji živi i razmišlja. 

U Atini je prihvaćena kao umetnik i član je njihovog udruženja. Kaže da su joj kao Srpkinji sva vrata otvorena i da nas Grci izuzetno cene. Jednu njenu sliku kupila je Vlada Grčke. Zanimljivo je da je baš ovu sliku stvarala u jednom poznatom beogradskom restoranu...

Kako joj Srbija nedostaje pronašla je izuzetan način da održava vezu sa domovinom a u isto vreme da promoviše srpsku tradiciju i kulturu u zemlji u kojoj živi. Oslikava svilu motivima iz srpske istorije i umetnosti i smatra da svaki čovek može da bude dobar predstavnik zemlje iz koje dolazi.

O Tamarinoj razbarušenoj prirodi i nesvakidašnjem pogledu na svet govori i to što je instruktor "Indonežanskog plesa". Boravak u tom egzotičnom delu sveta otvorio je u njenoj umetničkoj duši novi horizont. U Atini su je dočekali raširenih ruku ne samo Grci već i Indonežani koji tamo žive!

Udata je za grčkog muzičara, umetnika Dimitrisa Brendasa koji je za našu emisiju svirao...

Zašto je deci rođenoj u dijaspori važan maternji jezik, šta je identitet, šta je naučila od Grka i kako ih opisuje... Šta je "dijaspora"...

Autor emisije Tamara Drezgić