Čitaj mi!

Oko: Suncokret - ukrajinska polja, srpske ulice

Šta se sve ove godine u Srbiji i svetu prelama preko litre suncokretovog ulja

Najviše suncokreta na svetu - čak četvrtina - cveta tamo gde trenutno bukti rat. U Ukrajini. Ova zemlja je najveći svetski proizvođač suncokretovog ulja a Rusija i Ukrajina zajedno čine polovinu ukupne svetske proizvodnje. Šta se sve ove godine u Srbiji i svetu prelama preko litre suncokretovog ulja, kakve veze imaju kolone traktora koje smo prošle nedelje gledali na srpskim ulicama sa ratom u Ukrajini?

Gorislav Papić
Gorislav Papić

Mijailo Grušanović, poljoprivrednik i fudbaler iz sela Klenje kraj Bogatića uspeo je da pored svog posla i hobija godinama bude i jedan od najboljih košarkaša tadašnje SR Jugoslavije i vrlo jake YUBA lige. Podsećamo Vas na priču o Mikanu od Mačve.

Pre tačno 44 godine u Filadelfiji, u Pensilvaniji rođen je Kobi Brajant. U NBA ligu je ušao odmah posle srednje škole i to tako što su Lejkersi za njega dali prvog centra: Vlade Divca. Kobi je postao možda i najbolji igrač u istoriji Lejkersa a poginuo je u helikopterskoj nesreći januara 2020. godine. Sećanje na Kobija Brajanta kroz priču Oko magazina.

Urednik emisije: Gorislav Papić