Čitaj mi!

Planetarijum - Nomadska Srbija

Moćne konjske snage i brodske propelere u ovoj epizodi autori serijala Lidija i Miodrag Piroški zamenjuju - biciklima i veslima.

Nomadski karavan Planetarijum, ove subote se zadržava na severu Bačke.

Krstareći Somborom, upoznaće nas kako je velelepna zgrada somborskog Narodnog pozorišta sagrađena za svega nekoliko meseci a saznaćemo i kako je Sombor, početkom prošlog veka, imao veću filmsku industriju od Holivuda.

Istovremeno, autori na originalan način otkrivaju i priču o našem književniku Lazi Kostiću koji je zaboravio da dođe na sopstveno venčanje. Takođe, iz prve ruke saznaćemo i nepoznate delove iz života našeg čuvenog slikara Save Stojkova...

Vozeći se na dva točka uz kanale gornjeg Podunavlja, ekipa "Planetarijuma" stiže i do mesta gde je bila pa nestala "Bačka Atlantida". Pokvasili su vesla na jezeru Baračka, koje je otrgnuto od zaborava.

Znajući da se pri ovakvim avanturama brzo ogladni, iskusni tim Planetarujuma spremiće i originalan riblji kotlić u Bezdanu, tradicionalan gulaš u Malom Bodrogu a pečenu domaću patku na našem jedinom umetničkom salašu. Uz dobre zalogaje idealno se uklapaju i dobra, originala vina - ovoga puta saznaćemo nešto više o sorti "Kadarka", vinu koje je svojevremeno obožavano i cenjeno na bečkom dvoru.

Budite uz "Planetarijum - Nomadska Srbija" i ove subote, uživajte u originalanoj, zanimljivoj i zabavnoj mešavini avanture, kulture, istorije i gastronomije.