Čitaj mi!

Moć medijske manipulacije

"Nema strašnijeg protivnika istine od vlade koja svom narodu pokušava da nametne spoljnog neprijatelja", kaže Serž Alimi, direktor „Mond diplomatika“.

Izdanje na srpskom jeziku Alimijeve knjige „Fabrikovanje javnog mnjenja" predstavljeno je u Beogradu našoj publici, u prisustvu velikog broja predstavnika medija.

"Pravedni ratovi"

Istraživanje Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije, iz 2000-te, pokazalo je da je samo 40 odsto NATO municije ispuštene tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, pogodilo svoje mete.
O postojanju internog dokumenta o zločinima Zapada tokom rata na Kosovu još 1999. godine pisao je "Obzerver" ali je tadašnja glavna tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Karla del Ponte, u medijima jasno stavila do znanja da dokument neće biti objavljen i da Sud ima urgentnijih zadataka od gonjenja zapadnih lidera.

 

„Fabrikovanje javnog mnjenja" ili „Mediji i pravedni ratovi" sadrži gotovo sve: objašnjava uzroke i posledice, do detalja analizira mehanizme medijske manipulacije i fabrikovanja lažnih vesti. Definiše matricu ratne propagande Zapada i NATO koja se, jednom uspostavljena i dokazana kao uspešna, ponavlja od Kosova do Avganistana, Iraka, Libije. Da li to što sada SVE znamo, ima ikakvog značaja?

U emisiji „Moć medijske manipulacije" govore Serž Alimi, direktor „Mond diplomatika" i docent dr. Ana Milojević, komunikolog i politikolog.

Autor emisije Mirjana Nikolić

Autor emisije Mirjana Nikolić
Autor emisije Mirjana Nikolić