Čitaj mi!

Srbija na vezi

Dejan Medaković (1922-2008), vek(ovi) trajanja

Ove godine, tačnije 7. jula navršava se vek od rođenja akademika, istoričara umetnosti, književnika, javnog radnika, jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca savremenog doba Dejana Medakovića. U dubokom i snažno ukorenjenom identitetu porodice, a kasnije i obrazovanju pronašao je osnov svog delovanja kojim je doprineo očuvanju i isticanju vrednosti srpske kulturne baštine, kao i očuvanju srpskog nacionalnog bića, ne samo na svom prostoru, već i tamo gde su ih, najčešće silom prilika odvele seobe. Bio je član ili vodeći u najuglednijim srpskim i evropskim institucijama umetnosti, nauke i kulture, dobitnik prestižnih nagrada. Jedna od njih je i Vukova zadužbina, koja je u saradnji sa Izdavačkom kućom Prometej osnovala Odbor za obeležavanje stogodišnjice od rođenja Dejana Medakovića. Na čelu Odbora je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, pisac i prvi čovek Skupštine Vukove zadužbine profesor doktor Boško Suvajdžić, koji će biti naš gost u studiju.

U emisiji ćemo čuti kako se sin Dejana Medakovića, čuveni dirigent Pavle Medaković seća vremena kada je "Efemeris" bio najčitanije delo u našoj zemlji.

Takođe, slušaćemo "Besame mućo" u izvođenju mecosoprana Milice Popović uz pratnju Umetničkog ansambla "Stanislav Binički" i dirigenta Pavla Medakovića.

Ne znamo tačno koliko naših građana živi tamo daleko, ali nezvanični podaci govore da imamo još jednu Srbiju van granica naše zemlje. Potencijal te saradnje je višestruk, a dobrobit obostrana. Ovih dana, Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske uputilo je poziv svojim građanima u rasejanju da se upišu u registar dijaspore, i kako navode "učine prvi korak na uspostavljanju saradnje koja bi bila značajna za Republiku Srpsku i dijasporu."Večeras tek ukratko o mogućnostima prijavljivanja.

Mnoga su nam sećanja zajednička, i koliko god bila bolna najvažnije je da se ne zaborave. Proteklog vikenda održan je 23. Memorijalni turnir u malom fudbalu, u spomen na naše kolege koje u poginule tokom NATO agresije na našu zemlju 1999. godine, kada je gađana i zgrada Radio televizije Srbije.Odgovor na pitanje ZASTO, verovatno nećemo saznati nikad, ali zato pamtimo. Na ovogodišnjem turniru, kao i do sada stigla je podrška iz regiona i dijaspore. O tome izveštava Goran Stepić.

Hram manastira Župa Nikšićka u Crnoj Gori, posvećen je Svetom apostolu Luki, a po narednom predanju, svetinju je osnovala unuka Vukana Nemanjića u 13. veku, mada postoji nekoliko verzija o njenom nastanku. Kako god, činjenica je da je poput mnogih srpskih svetinja, manastir doživeo brojna skrnavljenja ali i i obnavljanja. Nedavno je u Ruskom domu u Beogradu održano izuzetno posećeno i uspešno donatorsko veče za freskopisanje crkve Svetog Luke u nikšićkoj Župi. Događaj je pratio Vladan Rakić.

Deo naše bogate kulturne baštine nalazi se i u muzici. Ovih dana u Parohijskom domu u Ljubljani predstavljena je zbirka narodnih instrumenata koja pripada bogatoj riznici Etnografskog muzeja iz Beograda. Samu izložbu, čiji je autor Miroslav Mitrović, muzejski savetnik, prate i drugi, pre svega muzički programi. Opširnije o događaju videćemo u  prilogu Milovana Terzića.

Urednice Nada Vukelić i Tanja Adamović

Rediteljka Dragica Gačić