Čitaj mi!

Oko magazin: Nad Beogradom živa vatra seva

O muzičkom i političkom identitetu grupe "Beogradski sindikat" ali i pesmi koja govori o poslednjoj zajedničkoj bici četnika i partizana i početku građanskog rata u Srbiji

Jedna zemlja a dva gospodara, neprihvatljiva je formula i za svet mnogo staloženijeg temperamenta od našeg. Ova rečenica Zvonka Vučkovića, bliskog saradnika Draže Mihailovića najbolje opisuje događaje u Srbiji pre osam decenija. Bilo je to u Kraljevu i Čačku oktobra 1941 - Poslednja zajednička bitka Četnika i Partizana i početak građanskog rata u Srbiji. O tome govori pesma: Nad Kraljevom živa vatra seva.

Gorislav Papić
Gorislav Papić

Nastali su, u KST-u dva dana pred bombardovanje Srbije; prvo su pevali o devojkama iz kraja pa socijalno angažovane i antisistemske pesme da bi danas 23 godine kasnije uzvikavali Dogodine u Prizrenu i poručivali Republici Srpskoj da je jedina. Da ove pesme imaju odjeka i van muzike videli smo u vreme litija kad im je Milo Đukanović zabranio ulazak u Crnu Goru. Pred veliki koncert Beogradskog sindikata na Tašmajdanu bavimo se muzičkim i političkim identitetom repera sa Dorćola.

Urednik emisije: Gorislav Papić