Čitaj mi!

Oko: Pedeset godina od vremena čuda - Nesalomivi iz Kleka

Da osvojite medalju na Olimpijskim igrama, najveću šansu imate, ako ste rođeni baš u Kleku. Tako ispada, kada broj stanovnika ovog sela, podelite sa brojem osvojenih olimpijskih odličja.

U Kleku je, gotovo, sve moguće. Tamo žive ljudi sa dva zavičaja. Tamo je kamen menjan za ravnicu. Odatle su momci sa zemljanog terena, pomutili račune tadašnjoj eliti sa parketa. Dokazali, da je za uspešno "pecanje", umesto mreže, dovoljan i kanap. Deca Hercegovaca, iz kolonističkih vozova bez voznog reda, uvela su red u Jugoslovenskom prvenstvu. Ta 1972. godina, upisala je malo mesto u Banatu u istoriju, a njegove koordinate, postale su vidljivije i na geografskoj karti.

Sanja Dragićević Babić
Sanja Dragićević Babić

U našoj priči, upoznajte prvake države 1972. godine. Odbojkaški klub "GIK Banat" iz Kleka. Iako je malo ko verovao u njih, tada mladi Klečani, nisu poklekli. Sudeći po formi, ne klecaju im kolena ni danas. Tačno pola veka posle titule prvaka, tadašnje SFRJ.

Kako je jedini mali seoski klub, u Saveznoj ligi, pomutio račune velikim, iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Maribora, Ljubljane? I zašto je to tada bilo čudo?

U emisiji govore nekadašnji šampioni Jugoslavije u odbojci Branko Vujović, Branko Berak, Milorad Mićić, Milorad Kijac. Olimpijski šampion, odbojkaš  Vanja Grbić, bivši reprezentativac Jugoslavije Laslo Lukač i novinar i hroničar Jovo Vuković

Autor: Sanja Dragićević Babić
Urednik: Gorislav Papić