Čitaj mi!

Medijska mreža srpske dijaspore: SPONA

Vera Marjanović, urednica emisije SPONA, u majskom izdanju ima izuzetno zanimljivog sagovornika. Naime, reč je o prof. Đorđu Bajiću, potomku porodice koja od 18. veka ima plemićku titulu, odnosno FON ispred prezimena. Veliku počast od austrougarskog cara Bajići su dobili za posebne zasluge u borbi protiv Turaka.

Đorđe Bajić, koji je profesor muzike na jednom čuvenom bečkom konzervatorijumu, rođen je i odrastao u Austriji, gde su plemićke titule zvanično ukinute. Ipak, o slavnoj prošlosti njegove porodice svedoči Povelja o plemstvu, kao i porodični pečat i grb, pohranjeni u njegovoj kući. Portreti predaka kao da sa zidova pripovedaju viševekovnu priču, započetu u mestu Blace, koje se danas nalazi u Grčkoj, odakle Bajići potiču.

Kako bi bogata istorija porodice Bajić bila sačuvana od zaborava, prof. Đorđe Bajić je počeo da detaljno istražuje porodično stablo. Prikupljajući građu za knjigu na kojoj predano radi, on sklapa kockice u mozaiku večnosti. O ovim i drugim temama, gospodin Bajić na srpskom jeziku govori za emisiju SPONA.

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić