Čitaj mi!

Trag antike, priča druga

O značaju, nekadašnjoj veličini i položaju Viminacijuma među rimskim gradovima na Dunavu govore bogati arheološki lokaliteti. Veliki deo antičkog nasleđa, uglavnom građevinski materijal, spomenici, sarkofazi, stele, nalazi se ugrađen u značajne istorijske građevine ali i u privatne kuće.

U zidovima Manastira Rukumije može se prepoznati antički materijal koji verovatno potiče sa obližnjeg Viminacijuma, a posebno ga ukrašava stela sa likom meduze. Manastir je više puta rušen i obnavljan. Legende i narodna predanja očuvana su do danas. Vrlo često nose zajedničke motive i simbole. Simbol meduze, koji je bio karakterističan u antičko doba, utkan je i u legende sa ovih prostora.

Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Smederevu
Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Smederevu

I na fasadi Manastira Nimnik se mogu prepoznati kameni blokovi sa ruševina Viminacijuma. Manastir ima dve kapele. Kapela Svetinja se nalazi na grobu devojčice Nikoline koju su prema predanju ubili Turci jer nije htela da im kaže gde se manastir nalazi. Pokraj Nimnika je izvor Nikolina za koji se verujeda je lekovit.

Tragovi antičkog materijala mogu se prepoznati i u zidovima Crkve Uspenja presvete Bogorodice na starom smederevskom groblju.

Autorka sa sagovornicama
Autorka sa sagovornicama

Antičko nasleđe nisu samo zidine rimskog grada i vojnog logora koje se svokodnevno otkrivaju već je Viminacijum bio i inspiracija mnogim umetnicima. Vremenska linija antike seže kroz vekove pa sve do modernizma u Srbiji i dovodi nas do Milene Pavlović Barili. Inspiracija za njeno slikarstvo u periodu od1931. do 1936. bilo je upravo kulturno nasleđe sa kojim se u detinjstvu svakodnevno susretala.

Ekipa RTS-a
Ekipa RTS-a

Narodni muzej u Požarevcu 125 godina sakuplja i čuva kulturnoistorijsku baštinu Braničevskog kraja.

Autorka Jugoslava Đurica
Autorka Jugoslava Đurica

Urednik: Jugoslava Đurica
Reditelj: Bojan Vorkapić
Snimatelj: Dimitrije Hadži Nikolić
Montaža: Goran Radivojević