Čitaj mi!

TV Teatar: Vasa Železnova

Majski TV Teatar posvetićemo nedavno preminulom reditelju Dejanu Mijaču, koji spada u naše najuticajnije savremene pozorišne stvaraoce.

Tokom četiri maja gledaoci će moći da se podsete njegovih režija klasika u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Reprizno će biti prikazana Vasa Železnova, inače prva Mijačeva predstava u JDP-u, zatim Pučina, Rodoljupci i na samom kraju, Višnjik, kojom je Mijač odlučio da završi svoju karijeru.

Ciklus TV Teatra počinjemo u subotu, 7. maja, emitovanjem predstave Vasa Železnova, po drami Maksima Gorkog.

Kroz figuru Vase Železnove, bogate vlasnice brodarske firme, koja ne preza ni od čega kako bi sačuvala svoje preduzeće, Gorki u ovom komadu istražuje borbu ruskog buržoaskog sloja, koji pokušava da se nosi sa novim društvenim poretkom.

Poznato je da je Mijač u svakom klasiku tražio nove načine interpretacije predloška, što je bio slučaj i sa Vasom Železnovom. Ova predstava bila je deo programa 11. BITEF-a 1977. godine.

Uloge: Ljiljana Krstić, Rada Đuričin, Vojislav Brajović, Branko Cvejić, Cvijeta Mesić, Mirjana Vukojičić, Stojan Dečermić, Vlasta Velisavljević, Radmila Radovanović, Dijana Šporčić